Retrospektivní analýza primárního (ne)selhání zubních implantátů

5. září 2024

Typ implantátu a metoda implantace jsou považovány za významné faktory ovlivňující primární selhání. Cílem této retrospektivní studie bylo určit spolehlivost osseointegrace implantátů BioniQ® na základě míry primárního selhání a podrobně analyzovat příčiny selhání. 

 

Vybrané typy implantátů a jejich výsledky

Mezi 29. únorem 2022 a 2. listopadem 2023 bylo zavedeno celkem 468 implantátů BioniQ®. Tyto implantáty měly různé průměry a délky, aby vyhovovaly různým anatomickým lokalitám: 20 implantátů o průměru 2,9 mm (délka 14 mm) pro horní laterální řezáky a dolní řezáky; 42 implantátů o průměru 3,5 mm (délky 12 a 14 mm) pro dolní laterální řezáky a premoláry; 224 implantátů o průměru 4 mm (délky 10, 12 a 14 mm) pro horní střední řezáky, špičáky a premoláry; a 182 implantátů o průměru 5 mm (délky 8, 10 a 12 mm) pro oblast molárů.

 

Diskuze

Pokud bychom z naší studie vyloučili osm nezhojených implantátů spojených s hraničním objemem alveolu nebo případy augmentace, naše míra selhání by dramaticky klesla na 0,6 %. Tento závěr by však byl zavádějící a potenciálně nepřesný, protože by ignoroval důležité klinické scénáře, které jsou běžné v praxi. Musíme zohlednit všechny případy, včetně těch s hraničním objemem alveolu nebo vyžadujících augmentaci, abychom získali komplexní přehled o mírách úspěšnosti implantátů.

„Stojí za zmínku, že pouze ve třech případech, kdy došlo k primárnímu selhání, nebyla otázka dostatečné kvality a kvantity alveolární kosti problémem. Toto pozorování zdůrazňuje složitost faktorů ovlivňujících úspěch implantátů a poukazuje na nutnost pečlivého zohlednění místních podmínek kosti při plánování léčby,“ poukazuje dr. Starosta na základě svých dlouholetých zkušeností na důležitost pečlivé přípravy.

Tato zjištění zdůrazňují zásadní význam důkladného předoperačního posouzení kvality a kvantity alveolární kosti a obezřetného rozhodování ohledně výběru velikosti implantátu a potřeby augmentačních procedur. Budoucí studie s většími vzorky a podrobnější analýzou místních podmínek kosti by mohly poskytnout další poznatky o optimalizaci míry úspěšnosti implantátů v různých klinických scénářích.

 

Závěr

Naše studie zjistila míru primárního selhání implantátů BioniQ® 2,35 %, což je srovnatelné s aktuálním stavem publikované literatury a podporuje jejich spolehlivost. Implantáty BioniQ® vykazují spolehlivý výkon z hlediska úspěšnosti osseointegrace. Když jsou vyloučeny implantáty ovlivněné augmentačním postupem, míra úspěšnosti osseointegrace dosahuje 99,4 %, což představuje špičkový výkon osseointegrace. 

 

Celou studii doc. MUDr. Martina Starosty, Ph.D. najdete na odkaze zde.

Retrospektivní studie byla zveřejněna v International Journal of Dentistry and Oral Health: Starosta M, Maďar R (2024) Retrospective Analysis of Primary Failure of Dental Implants (Set of 468 BioniQ® Implants). Int J Dent Oral Health 10(2): dx.doi.org/10.16966/2378-7090.424

 

Doc. MUDr. Martin Starosta, Ph.D., je vedoucí katedry stomatologie Lékařské fakulty Ostravské univerzity. V roce 1999 byl jmenován soudním znalcem v oboru stomatologie. Je členem výboru České parodontologické společnosti, členem Evropské parodontologické společnosti (EFP) a Mezinárodního týmu pro implantologii (ITI). Výsledky své práce prezentuje v řadě odborných zpráv a vědeckých článků, je autorem učebnic a vystupuje jako přednášející doma i v zahraničí.